VP_VP_ALL_1920x455_1805_Food_Tapas_OnWoodPlate.jpg

Härligt höstiga tapas

Dessa härliga tapas, med en lite annorlunda twist, fungerar utmärkt som plockmat nu när hösten börjar gå över mot vinter.

Tapas är perfekt när du ska servera mat till många. Ofta lagar man de mer traditionella verisionerna av tapas, så här kommer förslag på nya kreationer som är både läckra att se på och som smakar fantastiskt! Du kan förbereda tapasen i förväg och göra dem klara precis innan de ska serveras.

Rödbetor & fetaost

24 st

  • 3 mellanstora rödbetor
  • 150 g fetaost
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 70 g valnötter
  • 1-2 msk honung
  • ev lite svartpeppar

Koka eller rosta rödbetorna i ugnen med skalet på. Kyl ned, skala betorna och dela dem på hälften, och därefter varje halvdel i ca fyra skivor.

Fördela valnötterna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Häll honungen över valnötterna och rosta i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Var försiktig så inte valnötterna bränns. Låt valnötterna svalna.

Mosa fetaosten med en gaffel. Blanda den i yoghurten och smaka av med lite svartpeppar. Lägg en liten klick fetaoströra på varje rödbetsskiva och lägg en honungsrostad valnöt på toppen.

Pumpa & getost

12 st

  • ½ pumpa
  • en baguette
  • 140 g mjuk getost
  • grovmald chili
  • färsk timjan
  • olivolja

Dela pumpan i två. Skala den ena halvan, ta bort kärnorna och skär den i små tärningar. Fördela tärningarna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Krydda med olivolja, salt och grovmald chili.

Rosta tärningarna i ugnen på 200 grader i ca 15-25 minuter till de är lagon stekta, känn efter med en sticka så de är mjuka. Låt pumpatärningarna svalna.

Skär baguetten på tvären, ca 2 cm tjocka skivor och pensla dem med lite olivolja. Rosta skivorna i ugnen på 200 grader i ca 5-10 minuter, till de har fått en fin färg. Låt svalna.

Bred mjuk getost på de avsvalnade skivorna och lägg pumpatärningarna på toppen. Dekorera med färsk timjan.

Rödbetan är rik på kostfiber och B-vitaminet folat, förutom att vara en bra källa till kalium.