VP_VP_ALL_1920x455_1805_Pumpkin_Seeds_Halloween.jpg

Rostade pumpakärnor

Om du exempelvis ska skära ut en pumpa till Halloween, så passa på att ta vara på alla kärnorna och gör ett gott och nyttigt snacks. Det enda som behövs är pumpakärnor, en ugn, salt och eventuell smaksättning.

Ugnsrostade pumpakärnor

Rostade pumpakärnor är ett gott och nyttigt snacks som du kan göra själv hemma utan någon större ansträngning. De är ett bra alternativ till chips och annat salt snacks, eftersom kärnorna innehåller färre kolhydrater, inte är friterade och dessutom innehåller nyttiga vitaminer och mineraler. Du kan också använda dem som tillbehör till en soppa eller i en sallad.
Du kan välja om du vill använda smör, vegetabilisk olja eller olivolja att rosta kärnorna i, lite beroende på vilken smak du önskar. Smöret ger kärnorna en lätt söt och syrlig smak, men om du vill undvika mättat fett så kan du ta olja istället. Du kan också smaksätta dina pumpakärnor med en rad olika kryddor, allt efter tycke och smak. Exempelvis kan du använda vitlök, chili eller kanel, eller så gör du dem naturella med endast lite salt.

Ingredienser

  • 2,5 dl rengjorda pumpakärnor
  • 1 msk smält smör eller olja
  • 0,5 tsk salt
  • Eventuell smaksättning

Tillagning

Sätt ugnen på 150 grader. Tillsätt salt och eventuella kryddor i fettet. Häll upp pumpakärnorna i en stor skål och blanda med fettet tills kärnorna är helt täckta. Häll sedan upp kärnorna på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper, i ett så tunt lager som möjligt. Rosta i ca 30 minuter och rör om några gånger under tiden så att de inte bränns.