VP_VP_ALL_1920x455_1805_Hilde_GP_RollerSki_Summer.jpg

Rulla dig i form

Rullskidor är en suverän träningsform - även för vanliga motionärer.

Rullskidor är ett fint komplement till löpning och cykling, speciellt för dem som sliter med ömmande knän. Träningsformen är också en fin övning for att bli bättre på längdskidor. Du kan använda samma stavar och skidpjäxor som du använder på snö. Tekniken är lite annorlunda, men du stärker samma muskler som du gör vid vanlig skidåkning.

Det finns rullskidor för både klassisk och fristil. Om du mest åker klassiskt på vintern, välj klassiska skidor även till sommaren. Klassiska skidor har bredare hjul och ofta en spärr på bakhjulet så att du alltid har fäste. Fristilsskidor är kortare, de har smalare hjul och kräver lite mer balansträning. De är enklare att bromsa och svänga med och an kan välja mellan fler tekniker än med klassiska skidor.

Så åker du tryggt på rullskidor

  • Träna balans, bromsning, sväng och säkerhet innan du ger dig iväg.
  • Det finns skidor med broms, men på de flesta modeller måste du lära dig att ploga.
  • Välj trafikfria sträckor, gärna så raka som möjligt och ta av dig skidorna i nedförsbackar. Det är bäst att åka på ställen där asfalten inte är för ojämn.
  • Säkerhetsutrustning är viktigt! Använd hjälm och reflexer. Du kan också fästa reflextejp på stavarna för att öka synligheten i trafiken, Kom också ihåg handskar för att undvika blåsor.
  • Ta den tid du behöver för att bygga upp kroppen och för att undvika belastningsskador.
  • Har du ambitioner om att bli en bättre skidåkare generellt, prioritera stakningsträning och styrketräning.

På bilden: Norska VitaePro-ambassadören Hilde Gjermundshaug Pedersen. Som tidigare aktiv längdskidåkare kan Hilde mycket om träning och kosthåll. Hon rekommenderar träning på längdskidor för att bli en bättre skidåkare om vintern.

Lycka till!

VitaePro innehåller ingredienser som är bra för flera funktioner i kroppen

LEDER: VitaePro innehåller Boswellia serrata som bidrar till att hålla lederna bekväma.
MUSKLER: VitaePro innehåller vitamin D som bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion.
MINSKAD TRÖTTHET: VitaePro innehåller vitamin B12 och C som bidrar till att minska trötthet och utmattning.
IMMUNSYSTEM: VitaePro innhåller vitamin B12, C, D och selen som bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion.
HJÄRTA: VitaePro innhåller omega 3-fettsyrorna DHA och EPA som bidrar till hjärtats normala funktion (vid 250 mg DHA/EPA per dag)
SKYDDAR CELLERNA: VitaePro innehåller antioxidanterna selen samt vitamin C och E som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.