Rörelseapparaten - så påverkas muskler och leder med åldern

Att ta väl hand om leder och muskler hela livet är ytterst en fråga om livskvalitet. Sett till hur länge vi människor lever börjar åldrandet relativt tidigt. Rent fysiskt når vi människor en topp vid 20-25 års ålder, varefter åldrandet sätter in. Det fortsätter resten av våra liv, och det enda vi kan göra är att ta hand om oss själva så bra som möjligt. Det gäller även våra leder och muskler, som helst ska hålla oss rörliga hela livet.

Rörelseapparaten

Funktionen hos muskler, leder, skelett och senor kallas gemensamt för rörelseapparaten. Ledytorna är täckta med ledbrosk som är slätt och elastiskt så att de två ytorna kan glida mot varandra med minsta möjliga friktionsmotstånd.

Ålder gör att broskelasticiteten minskar, men som tur är finns det flera saker som kan göras för att hålla leder och muskler i skick. Träning tillför till exempel näring till lederna och fördröjer därmed degenerationsprocessen. Styrketräning håller också muskelmassan i skick – den börjar falla redan vid 40 års ålder, och bör med fördel underhållas genom träning eller styrketräning.

Muskelmassan börjar minska vid 40 års ålder, och bör med fördel bibehållas genom träning eller styrketräning.

Hur märker man att ens musklermassa minskar?

Minskning av muskelmassa sker gradvis över tiden, och är inget du kommer att märka från en dag till en annan. Men med åren kan du uppleva att det blir svårare att t.ex. resa sig från stolen eller gå i trappor.

Kan man förhindra minskning av musklemassan? 

Nej det kan du inte. Det är en naturlig del av kroppens åldrandeprocess, men du kan minska förlusten av muskelmassa genom att träna och äta en bra varierad kost. Med regelbunden träning kan du återuppbygga förlorade muskler

Genom att träna musklerna och äta en bra och varierad kost kan äldre minska sin muskelförlust på grund av ålder.

Flera studier har jämfört effekten av regelbunden styrketräning hos äldre mellan 70 och 80 år med yngre 20-30 åringar. Resultaten visade att muskelstyrkan ökade i stort sett lika i de två grupperna – trots den stora skillnaden i ålder (källa: sundhed.dk)

Äldre personer bör därför styrketräna minst två gånger i veckan för att minska muskelförlusten. Övningarna bör bestå av 8 till 10 repetitioner för var och en av de stora muskelgrupperna varannan till var tredje dag. När du kombinerar styrketräning med konditions- och balansövningar ökar du effektiviteten i träningen. Dessutom stärker du även ditt hjärta, skelett och din mentala hälsa.

Kosttillskott för muskler och leder

Utöver träning kan du även ta kosttillskott som VitaePro, som är ett av Nordens mest använda kosttillskott. Ingredienserna är utvecklade i Norge och innehåller miljövänlig omega 3, selen och viktiga vitaminer samt växtextrakt som Boswellia serrata, som är ett träd som växer i Afrika och Asien. Saften från träet har använts i tusentals år för att bibehålla välfungerande leder och extraktet hjälper till att hålla lederna bekväma.

VitaePro innehåller även vitamin D, som hjälper till att bibehålla normal muskelfunktion, och vitamin C, som bidrar till normal bildning av kollagen. Kollagen är viktigt för normalt fungerande brosk, som fungerar som ett skyddande lager i änden av benen och hjälper till att minska belastningen vid rörelse.

Visste du detta om musklerna?

  • Du behöver 17 muskler för att få fram ett leende och 43 för att rynka pannan
  • Du använder så många som 200 muskler bara genom att ta ett steg
  • Kroppens snabbaste muskel är den i ögonlocket
  • Kroppens starkaste muskel är tungan

Prova VitaePro för muskler och leder

VitaePro innehåller ingredienser som är bra för flera funktioner i kroppen

LEDER: VitaePro innehåller Boswellia serrata som bidrar till att hålla lederna bekväma.
BINDVÄV: VitaePro innehåller mangan som bidrar till normal bildning av bindväv.
MUSKLER: VitaePro innehåller vitamin D som bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion.
HJÄRTA: VitaePro innehåller tiamin samt omega 3-fettsyrorna DHA och EPA som bidrar till hjärtats normala funktion (vid 250 mg DHA/EPA per dag).
ENERGINIVÅ: VitaePro innehåller vitamin B12 och C som bidrar till att minska trötthet och utmattning.
IMMUNSYSTEM: VitaePro innhåller zink, selen och vitamin D som bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion.
SKYDDAR CELLERNA: VitaePro innehåller antioxidanterna selen samt vitamin C och E som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.